In het voorjaar van 2026 zal wederom de I.M. Kolthoffprijs worden uitgereikt aan een onderzoeker (v/m/x) die hoogstaand wetenschappelijk onderzoek heeft verricht op het gebied van de analytische chemie en dit heeft gepubliceerd in een recent proefschrift. De prijs die door de Sectie Analytische Chemie en de KNCV ter beschikking wordt gesteld, bestaat uit een oorkonde en een prijsbedrag van 2000 euro.
Voor de Kolthoffprijs komen recent gepromoveerde onderzoekers van alle nationaliteiten in aanmerking die onderzoek hebben verricht met een duidelijk analytisch-chemische component. Kandidaten dienen een wezenlijke bijdrage te hebben geleverd aan het analytisch-chemisch vakgebied door het uitwerken van nieuwe of sterk verbeterde analytische methoden in de chemie en/of door het toepassen van geavanceerde analytisch-chemische methoden in baanbrekend onderzoek in bijvoorbeeld life science, medisch-klinisch onderzoek of op het gebied van milieu en energie.
Het onderzoek moet (grotendeels) in Nederland uitgevoerd zijn en beschreven staan in een proefschrift dat is verdedigd aan een Nederlandse universiteit in de periode van januari 2024 tot en met december 2025. De Kolthoffprijs zal aan één van de genomineerden worden toegekend op voordracht van een benoemingscommissie die door het bestuur van de SAC is ingesteld. De kandidaten en hun werk worden getoetst aan verschillende criteria, waaronder getoonde bekwaamheid in analytisch-chemisch onderzoek, wetenschappelijke originaliteit, kwaliteit, productiviteit en inzicht in actuele vraagstellingen binnen het vakgebied.
Kandidaten voor de I.M. Kolthoffprijs kunnen tot en met maandag 1 december 2025 door de promotor worden voorgedragen bij de voorzitter van de SAC (zie adres hieronder). De voordracht dient vergezeld te gaan van vijf exemplaren van het proefschrift en een cv + publicatielijst van de kandidaat. Voorts dient bij voordracht kort gemotiveerd te worden wat het belang van de beschreven analytisch-chemische ontwikkelingen en/of toepassingen is en hoe deze door de genomineerde zijn uitgewerkt tot een samenhangend proefschrift.
Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de voorzitter van de SAC.
Met vriendelijke groet, namens het SAC bestuur,
Prof. Dr. Jos Oomens en Prof. Dr. Patrick van der Wel
Sectie Analytische Chemie van de KNCV
Postadres:
HFML-FELIX Laboratory, Radboud Universiteit
t.a.v. Jos Oomens (postvak 74)
Postbus 9010