Joost van Pelt
Nederlandse ziekenhuislaboratoria kunnen de resultaten van routine bloedonderzoek vaak binnen een uur rapporteren. Maar soms is zelfs een uur niet snel genoeg. Als een patiënt wordt beademd moet je de resultaten van de bloedgasanalyse (pH, pO2, pCO2) direct weten. Het transport van het monster, de analyse en de rapportage duren dan te lang. Het bloedgasanalyse apparaat moet naar de patiënt toe.
In 2007 kreeg de inspectie gezondheidszorg en jeugd (IGJ) twee meldingen van vals verhoogde uitslagen van bloedsuikermetingen. De betrokken patiënten hadden op grond van de sterk verhoogde resultaten te veel insuline gekregen en hadden dientengevolge onherstelbare hersenschade opgelopen. Uit de analyse bleek dat de oorzaak niet was terug te voeren op een fout in de point of care glucosemeter, maar op het onoordeelkundig gebruik van het apparaat. De conclusie van de inspectie leidde tot een verbod op het gebruik van point of care glucosemeters in het ziekenhuis als niet aan een uitgebreide set van voorwaarden kan worden voldaan. De brief van de IGJ is nog steeds van grote invloed op het point of care beleid in ziekenhuizen.
De wereld van de near patient testing is fascinerend en het is prachtig als je er bij betrokken kunt raken. Het begint met een klinisch probleem, het eindigt met de integratie van een diagnostisch concept in de complexe en sterkt gereguleerde wereld van de ziekenhuiszorg.